Algoritma Nedir ?

Algoritma, en basit ifadeyle, bir problemi çözmek için takip edilecek sonlu sayıda adımdan oluşan bir çözüm yoludur. Diğer bir ifadeyle algoritma, bir problemin mantıksal çözümünün adım adım nasıl gerçekleştirileceğinin sözlü ifadesidir.  

 Algoritma ile oluşturulan çözümler sözel olarak ifade edildiğinden daha standart herkesin gördüğünde ortak olarak aynı sonucu çıkarabileceği hale getirmek için akış diyagramları kullanılır. Akış diyagramları sembollerden oluşmaktadır. Her sembolün belli bir işlevi vardır. 

Algoritması oluşturulmuş bir problemin bilgisayar ortamına aktarılmış haline program denir.  Program, problemin çözümünde yapılması gereken işlemler bütününün kod karşılığıdır.  Algoritmaların program haline getirilmesi için programlama dilleri kullanılır.  Programlama dilleri kullanılarak yazılımlar geliştirilir

Algoritmanın temel özellikleri şunlardır:

1. Kesinlik: Algoritma içindeki adımlar herkes tarafından aynı şekilde anlaşılabiliyor olmalı, farklı anlamlara gelebilecek bulanık ifadeler içermemelidir.

2. Sıralı Olma: Her algoritma için bir başlangıç durumu söz konusudur. Çözüm, bu başlangıç durumu göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir. Adımların hangi sırada gerçekleştirileceği çok önemlidir ve net bir şekilde belirtilmelidir.

3. Sonluluk: Algoritma sonlu sayıda adımdan oluşmalı, sınırlı bir zaman diliminde tamamlanmalıdır. Her algoritmanın bir son noktası, bitişi olmalıdır.

Algoritmik ifadeleri anlatırken olabildiğince basit , açık ve net ifadeler kullanılmalıdır. Biz insanlar her ne kadar anlatılanları basitçe kavrayıp anlayabilsek te bilgisayarlar bunu anlayamazlar. Bundan dolayı bilgisayarın anlaması için basit , net ve açık olması gerekir. 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilgisayar Mimarisi: Giriş/ Çıkış Gösterim

Bilgisayar Mimarisi: Bellek Adresleme Gösterim