Yazılımcıda Olması Gereken Özellikler

    Yazılım , ruhu olmayan bir makineye ruh kazandırma sanatıdır. Yapılan programlama işlemleri ile cihaz hayat bulmuş olur. Türkiye de ve dünyada pek çok iş imkanı ve maddiyatı iyi olsa da gerek öğrencilik süreci gerekse çalışma hayatı zordur. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için belli yetkinliklere sahip olmak gerekir.

1)Takım Çalışması : Genel olarak birçok meslek dalı için geçerli olsa da yazılımcılar için olmazsa olmaz bir özelliktir. Bir yazılımcı ekip çalışmasına ayak uydurabilmeyi , koordineli ve düzenli iş ahlakına sahip olmalıdır. Yazılımcılar genelde bir proje üzerine çalıştıkları zaman projeye de bağlı olarak iş bölümleri gerçekleşir. Kimi zaman yazılan program bölünerek herkese pay verilir ve en son birleştirilir kimi zamansa başka mühendsilik dalları ile koordineli şekilde ilerlenilir. Bunların yanında takım çalışması ile beraber , yapılan veya gözden kaçırılan bir hatanın  diğer ekip arkadaşlarınız tarafından fark edilme olasılığı bireysel çalışmaya göre daha çok artar.

2)Sabırlı Ol: Programlama yapmak zahmetli ve zor bir iştir. Kimi zaman satırlarca kodlama yapılır. Bu kodlamanın sonunda hatalar meydana gelebilir. Bu hatalar yazım hatası , parantez eksikliği , yapıyı yanlış yerde kullanma vs olabilir. Yazılımcı bu tarz durumlarla karşılaştığı zaman soğukkanlılığını korumalı ve  sabırlı olup hatayı çözmeye çalışmalıdır.

3)Kendini Yenile : Kendini yenilemek birçok meslek grubu için önemlidir ve yazılımcı bir kişi için de kaçınılmazıdır. Değişen ve gelişen dünya düzeni ağırlıklı olarak teknolojiyle yol almaktadır. Dünyada bu kadar teknolojik gelişme yaşanmasıyla yazılımcı ihtiyacı haliyle artmaktadır. Bir yazılımcı teknolojik gelişmeleri yakından takip etmelidir. Kendisini yeni gelişmeler doğrultusunda geliştirerek nitelikliliğini arttırmalıdır. Aksi takdirde eski öğrendiği bilgilerle sınırlı kalır ve yeni gelişmeleri takip etmezse iş imkanı açısından zorluk çekecektir.

4)Pratik Yap : Bir yazılımcı genelde birden fazla programlama dili öğrenir. Bu dillerin hepsini unutmadan akılda  tutmak zor bir iştir. Programlama dilleri kullanılmadıkça ,soruların çözümlerinde kullanılmadıkça unutulur. Bunun için bilinen programlama dilleri tekrar edilmelidir. Vaktimiz var ise ya da işimize uygun kullanışlı bir programlama dili varsa öğrenilmelidir.


5)Yabancı Dil:
Yabancı dil bir yazılımcıda kesinlikle olmalıdır. İngilizce ana dil gibi bilinmeli bunun yanında başka bir dil daha öğrenilmelidir. Öğrenci arkadaşlar bunun için hazırlık okumalı ve hazırlık senesinde ingilizceyi olabildiğince kavramalıdır. Bunun yanında üniversitenin erasmus , farabi gibi programlarına katılarak yurt dışına gidebilirsiniz. Yurt dışında sürekli yabancı dile maruz kalındığı için öğrenmek daha kolay olacaktır. Yurt dışı imkanı olmayan arkadaşlar içinse olabildiğince yabancı dile kendilerini maruz bırakmalarını öneririm

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilgisayar Mimarisi: Giriş/ Çıkış Gösterim

Bilgisayar Mimarisi: Bellek Adresleme Gösterim