UML Diyagramın Yorumlanması

 UML diyagramın nesne tabanlı program tasarımı (modellemesi) olduğunu söylemiştik. Şimdi UML diyagramını yorumlayıp nasıl kodlama yapabileceğimize göz atalım.


UML sınıf diyagramına bakacak olursak, 3 bölümden oluştuğunu görmekteyiz. İlk kısım yani en üstteki "Customer" kısmı bizim sınıfımızın adını temsil etmektedir.

2.bölümde yer alan (name, idno,adress,money) bizim sınıfımızın içerisindeki variable(değişkenleri) temsil etmektedir. Değişkenler tanımlanırken (public, private, protected, static) olmasına dikkat edilir. Eğer ki değişkenimiz public ise yani herkes tarafından erişilebilir bir durumdaysa başına "+" ifadesi konur. Eğer ki sadece o sınıf içinde erişilebilir ve diğer sınıflar tarafından erişilmez ise yani private şeklindeyse "-" ile ifade edilir. Sadece tanımlandığı sınıftan erişiliyor ya da miras aldığı sınıflardan erişiliyorsa protected olur ve "#" işareti ile gösterilir.

3.bölümde yer alan ifadeler fonksiyonları temsil etmektedir. Örneğin sendMoney private olarak tanımlanmış. Boolean şeklinde return edilmesi istenmiş yani (true, false). İçerisine de int amount parametresi konulması istenmiştir. 


Association (Bağıntı İlişkisi) : Bağıntı ilişkisinde sınıflar arasında düz çizgi çekilerek gösterilir. Bu çizgilerin üzerine ifadeler yazılır ve buna göre sınıflar arasında bağıntı kurulmuş olunur. 


Inheritance (Kalıtım): Inheritance ifadesi sınıfların birbirine miras bırakmasını sağlar. Bir sınıfı extend ederek kalıtımla başka sınıfa onun özellikleri aktarılabilir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilgisayar Mimarisi: Giriş/ Çıkış Gösterim

Bilgisayar Mimarisi: Bellek Adresleme Gösterim