Siber Güvenlik: Tanımlar (1)

Anti-Virüs: Virüsleri ve zararlı yazılımları imza adı verilen küçük kod parçalarına bakarak tanıyan bilgisayarın güvenliğini sağlayan sistemdir.

Kriptoloji: Verinin şifrelenmesi , başkası tarafından ele geçirilmemesi için şifrelerin zorluğu , anahtar- kilit ilişkileri hakkında çalışan bilim dalıdır.

Bilgi: Verinin bir üst formu olup anlamlı , anlaşılır formda olan verinin dönüştürülmüş halidir.

Dos- DDos Saldırısı: Belirli bir internet sitesini kullanılmaz veya erişilemez hale getirme işlemine denir.Bu saldırılarda saldıran kişi bot bilgisayarlar ele geçirir ve bu bot bilgisayarlar üzerinden siteyi kullanım dışı hale getirir. Örneğin Instgram 1000 tane gönderiye cevap verebilecek olsun 1001. istek geldiği takdirde yanıt verememeye başlar ve çökme meydana gelir. Bot bilgisayarlar bu amaçla kullanıldığı gibi başka amaçlara da hizmet edebilir. Yani asıl saldırının yapıldığı bilgisayar siz fark etmeseniz bile sizin bilgisayarınız olabilir.

Fidye Yazılımları: Hedefindeki bilgisayarı, dosyayı ya da herhangi değerli bir bilgiyi ulaşılmaz kılarak kişiden fidye isteyen bunun sonucunda kilitlediği değerli şeyi açacağını söyleyen yazılımlardır.

İki Adımlı Kimlik Doğrulama: Adından da anlaşılacağı üzere iki adımlı bir doğrulama isteyerek çalıntı olayların, ele geçirmelerin azaltılması hedeflenmiştir. Buna örnek olarak şifre yanında SMS doğrulaması örnek verilebilir.

Kurtçuk (Worm): Taşıyıcı kaynakları kullanarak tek başına çalışabilen aynı zamanda kopyasını da oluşturabilen  bilgisayar üzerinde çalışan zararlı yazılımlardır.

Casus Yazılım: Casusluk faaliyertleri yapmak üzere yazılmış programlara denir.

Saldırı: Siber ortamların zaafiyete uğratılması veya suistimal edilmesidir.

Sazan Avlama Saldırısı: Kullanıcıyı bir şekilde kandırarak , şifrelerini, bilgilerini ele geçirme işlemidir.

Hacker (Bilgisayar Korsanı): Hacker kavramı herkesin aklında kötü kişiler olarak kalsada  beyaz şapkalı  gri şapkalı ve siyah şapkalı  olmak üzere  3 adet hacker çeşidi vardır. 

          Siyah Şapkalı Hacker: Amacı zarar vermek olan , ele geçirme işlemlerini kötü yollara kullanarak zarar veren bunlardan çıkar elde etmeye çalışan kişilerdir.

          Beyaz Şapkalı Hacker: Amacı bilgileri ve değerli şeyleri korumak olan yasal yollarla işlerde çalışan şirketleri, bankaları koruyan kar amacı gütmeyen kişilerdir.

         
       
 Gri Şapkalı Hacker: Kötü ve iyi niyet belli olmaksızın bireysel takılarak kendi başına hackleme işlemi yapan kişilere denir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilgisayar Mimarisi: Giriş/ Çıkış Gösterim

Bilgisayar Mimarisi: Bellek Adresleme Gösterim