Siber Güvenlik: Tanımlar (2)
Öz Bilgi (Knowledge): Tecrübeyle, öğrenmeyle veya iç gözlemle gerçeklerin farkında olunması, anlaşılmasıdır.
Siber: Bilgisayar, sunucu,cihaz, donanım, yazılım gibi unsurlardan oluşan ve bu unsurlar kullanılarak yönetim ve geliştirme yapıldığı elektronik ortamları ifade eder.
Parola / Şifre: bilgisayar ve bilgisayar sistemlerine erişim güvenliğini sağlamak için kullanılırlar.
Parola: Belli seçilmiş bir kelimenin gizli tutulma olayıdır.
Şifre: Geri dönüştürülebilir veya dönüştürülemez olurlar.
Reklam Yazılımı (Adware): Kullanıcının ilgi alanlarını saptayarak bu ilgi alanlarla ilgili reklamlar çıkararak sitenin tıklanma sayısını arttırmayı amaçlar.
Virüs: İşletim sistemleri de dahil olmak üzere kendini bir taşıcıya yerleştirerek çoğalmayı hedefleyen kötücül kod parçasıdır.
Sıfırıncı Gün Saldırıları: Henüz siber güvenlik dünyası tarafından bilinmeyen açıklıkları henüz tespit edilmemiş açıklıklara sıfırıncı gün (zero day) açıkları denir.
Kayıt Ediciler: Sistem etkinliklerini takip eden yazılımlardır. Zararlı yazılımlara dönüştürülebilirler. Klavye haraketleri, mouse haraketleri vb örnek verilebilir.
Yığın E-Posta (spam mail): İstenmeyen e-postalara verilen isimdir.
Sızma (Penetration) Testi: Sistemlerin güvenlik zaafiyetlerini denetlemek için kullanılır. Sistemlerin açıklarını saptamak ve bu açıkları kapatarak sağlamlaştırmak amaçlanır.
Siber Casusluk: Çoğunlukla elektronik ortamlarda yapılan casusluğa verilen isimdir.
Siber Silah: Elektronik ortamda saldırı veya savunma olarak kullanılabilecek her türlü araçtır.
Siber Caydırıcılık: Siber ortamlarda karşılaşılabilecek tehdit ve tehlikelere maruz kalmamak için alınan önlem ve tedbire denir.
Siber Güvenlik: Veri, işlem, süreç, kapasite gibi işlemlerin, süreçlerin güvenli bir şekilde siber ortamda sürdürülebilmesidir.
Siber Varlık: Siber ortamda bulunan araç, işlem, döküman, plan, düşünce, veri veya bilgidir.
Siber Olay: Siber varlıkların bir şekilde etkilendiği, zarar gördüğü, ihlal edildiği veya çeşitli şekilde oluşan ve üzerinde işlem yapılan durumdur.
Siber Terör: Siber ortamları kullanarak kişileri, toplumları, kurumları veya ulusları yönlendirme bezdirme, yıldırma, sindirme veya zarar verme amacıyla doğrudan veya dolaylı olarak yapılan faaliyet.
Ulusal Siber Olaylara Müdahale (USOM): Ülkeye karşı yapılan saldırıları takip eden, önlemler alan kurum.
Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME): USOM ile işbirliği içerisinde çalışan, kurum ve kuruluşların sorumluluğunu yürüten birim veya ekibe verilen isimdir.
Yorumlar
Yorum Gönder